Кембридж: інструкція з вступу

Один з найстаріших університетів Великобританії і один з найвідоміших університетів у світі займає перші рядки у всіх рейтингах. Другий за віком вуз Великобританії був заснований 800 років тому вченими, які пішли з Оксфорда через те, що місцевий студент був замішаний у вбивстві мешканки міста. Для Кембриджа дуже важливі традиції: впродовж 700 років тут вручали дерев’яну ложку студенту з самим нижчим балом.

У своїх рекомендаціях по надходженню приймальна комісія виділяє три головні пункти: академічні здібності та потенціал, незалежність суджень, пристрасть до обраної спеціальності. На даний момент частка іноземних студентів, що навчаються на програмах бакалаврату рівня – 10 відсотків.

Термін подачі документів

Заявка на навчання за загальноуніверситетської системі UCAS і Кембриджська внутрення форма в кожному році заповнюється до 15 Жовтня.

Процедура вступу

У квітні-травні кандидат повинен самостійно розглянути ті програми, які пропонує університет, і ті коледжі, в яких ці програми реалізуються. Абітурієнтам радять зв’язатися з спеціально навченим людиною – радником, який порекомендує програму і коледж. З червня по жовтень необхідно заповнити заяву про вступ, приклавши всі необхідні документи, включаючи результати вступних випробувань. Протягом вересня-грудня іноземні студенти повинні пройти співбесіду або в самому університеті, або в одній країн, де університет проводить інтерв’ю. Торік це були Канада, Китай, Індія, Малайзія, Пакистан і Сінгапур.

Вимоги до вступників

Для вступу до Кембриджського університету, як і в будь-який інший вуз Великобританії, російським абітурієнтам недостатньо мати атестат про закінчення школи, необхідно або пройти підготовчу щабель А-Level або провчитися в українському вузі один-два роки. Особливу увагу приймальна комісія звертає на те, що з тих предметів, які вважаються провідними у кандидата, необхідні тільки відмінні результати – позначка A за британською системою. Також вітаються досягнення у вибраній області: перемоги в олімпіадах, конкурсах, наявність дослідних робіт, участь у конференціях. Чи може кандидат претендувати на місце в Кембриджі, можна дізнатися, тільки звернувшись в спеціальний відділ – Cambridge Admissions Office. Також необхідно підтвердження знання мови – 7,0 балів за шкалою IELTS.

А-Level - необхідний рівень освіти для вступників до вузів Великобританії. Він потрібен тому, що у Великобританії шкільна освіта – 13 років, а в Україні - 11 років. На цьому рівні школярі вибирають собі предмети, іспити за якими будуть вступними до вузів.

Вступні випробування

Для вступу на всі спеціальності необхідно пройти інтерв’ю. Інші випробування факультативні для різних спеціальностей. Наприклад, для вивчення математики необхідно написати тест прямо на співбесіді, для вивчення мов – тест і есе, для архітектурних спеціальностей – портфоліо. Однак у всіх коледжах список випробувань для одних і тих же спеціальностей – різний.

Вартість навчання

У 2011-2012 навчальному році вартість для іноземних студентів становить £ 11829 для предметів 1 і 2 групи (археологія та антропологія, економіка, педагогіка, право, лінгвістика, математика, політологія, психологія та інші), £ 15480 – для предметів 3 групи (архітектура, географія, музика), £ 18000 – для предметів 4 групи (інженерія, інформатика, менеджмент та інші), £ 28632 – для предметів 5 групи (медицина і ветеринарія). Також необхідно враховувати, що раз рік необхідно оплачувати так звані коледж збори – від £ 4 400 до £ 5 200. Крім Цього, необхідно мати гроші на проживання, прожитковий мінімум для іноземних студентів – £ 8060 на рік.

Доступні гранти

Є обмежена кількість грантів для іноземних студентів, які частково покривають вартість навчання або збори коледжу. Щоб більш детально дізнатися про ці можливості, потрібно або зв’язатися з Cambridge Admissions Office або з представником цього відділу в тому коледжі, куди поступає кандидат. Набагато більша кількість грантів пропонується магістрантам і аспірантам.

Статистика

  • Коледжів – 31
  • Спеціальностей – 430
  • Студентів у рік – 18 000

Цікаво

Форма

У кожного факультету є шарф своєї власної забарвлення, а ще толстовки, майки та сумки для підручників і зошитів.

Спорт

Веслування. Човнова регата «Оксфорд – Кембридж» вважається найстарішою і найпрестижнішої в світі.

Найрідкісніша спеціальність

«Теологія і релігієзнавство», доступна у всіх коледжах, крім Churchill college.

Коледжі

У Кембриджі – 31 коледж, з яких три коледжу – жіночі, а шість приймають тільки на бакалаврат. Кожен коледж має свою власну територію, взагалі вибір коледжу – один з найвідповідальніших рішень, які повинен прийняти студент, подаючи документи. Кожен коледж має свою інфраструктуру, керівництво Кембриджа підкреслює, що коледж – це місце, де студенти навчаються, живуть і проводять час.

Музеї та бібліотеки

Дослідники можуть проводити наукові роботи будь-якої складності і в більшості сфер. Загалом у розпорядженні університету знаходяться: Фіцуільям музей, Площа чайника, Музей археології та антропології, Музей зоології, Музей класичної археології, Музей історії науки (Уіппл музей історії науки), Музей наук про Землю, Полярний музей, Ботанічний сад. У Кембриджі знаходиться більше 100 бібліотек: орієнтуватися за допомогою карти.

Кембридж онлайн

Працює міжнародна студентська команда, також є Російське суспільство Кембриджського університету в Фейсбук.
Практика дистанційного навчання активно розвивається: зараз доступні два дистанційних курси, які розпочнуться у квітні 2012 року – Legacies of war: online seminar group и Sex and gender: online seminar group. Для навчаються на онлайн-курсах доступні всі матеріали бібліотек Кембриджа.

 

Матеріали взято з theoryandpractice.ru

Оригінал: http://theoryandpractice.ru/posts/3594-instruktsiya-kak-postupit-v-kembridzh

Comments are currently closed.