Інструкція: як поступити в Mассачусетський технологічний інститут

Один з найпрестижніших і вже точно найвідоміший технічний університет у світі. Знаменитий розробками в області роботехніки і штучного інтелекту, головний технічний вуз з дуже сильними бакалаврськими програмами. Інститут засновано не так давно – в 1861 році. Для того щоб захистити приймальну комісію від свідомо провальних заявок, була введена плата для абітурієнтів за розгляд заявок – 75 $.Щороку на 1800 місць подається близько 28000 заявок.

Те, заради чого йдуть в MIT, – це море наукових можливостей, які існують у студентів з самого першого курсу. Програма Undergraduate Research Opportunities Program дозволяє бакалаврам шукати цікаву тему для дослідження і приєднуватися до робочої групи на будь-якому етапі пошуків. Всього в цій програмі беруть близько 85% студентів – це дозволяє набути досвіду дослідницької діяльності та до двадцяти років мати кілька публікацій у співавторстві з відомими вченими.

Термін подачі документів

Необхідно завести аккаунт на сайті не пізніше за 1 листопада або 1 січня – в залежності від того, в якому потоці подавати документи.

Процедура вступу

Приймальна комісія зазначає, що вони приймають не цифри, а людини і дуже педантично ставляться до самого процесу відбору. Члени комісії розглядають кожного іноземного кандидата окремо, щоб оцінити рівень його підготовки незалежно від того, за якою освітній програмі він навчався.

Починати надходження необхідно з створення аккаунта на  сайті та заповнення заявки. Приймальна комісія рекомендує зробити це якомога раніше, крайній термін – 1 січня. До 10 грудня необхідно домовитися про інтерв’ю, зробити це можна по електронній пошті, вказаній на  сайті. Після цього кандидати, чиї заявки будуть відібрані, сповіщаються про наступні випробуваннях – тестах, які потрібно пройти відповідно до обраної програми.

Вимоги до вступників

Першим у списку вимог варто набір предметів, який має бути вивчений кандидатами в школі, інакше не має сенсу вступати. Серед предметів загальні дисципліни: англійська мова, математика, історія / соціальні науки, біологія, хімія, фізика.

Вік кандидатів може бути будь-яким, нижньої планки немає – інститут бере і тих, хто закінчує школу екстерном.

Зрозуміло, у MIT високі вимоги до мови. Приймаються результати TOEFL: паперовий варіант – мінімум 577 балів (рекомендовано 600 і більше), комп’ютерний варіант – мінімум 90 балів (рекомендовано 100 і більше).

Вступні іспити

Щоб вступити, потрібно здати тест (у кожної програми – свій), відправити заявку і пройти інтерв’ю. Інтерв’ю можна пройти в самому інституті або по скайпу. Обов’язкові тести – TOEFL та SAT. SAT – стандартизований оцінний тест для прийому до коледжу США – з двох дисциплін: один з математики, а інший – в галузі природничих наук (фізики, хімії, біології). Іноземні та американські студенти заповнюють одні й ті ж документи при оформленні заявки: спочатку необхідно створити акаунт на сайті MIT, потім заповнити першу заявку, яка повинна містити біографічну інформацію. Після цього заповнюється наступна частина заявки, що містить есе про себе, інформацію про тих дисциплінах, які вивчив абітурієнт. Також кандидатам знадобляться три рекомендаційні листи: двоє від шкільних вчителів (викладача в галузі точних або природничих наук і викладача з гуманітарних наук) і шкільного психолога. Результати тестів повинні вступити до вузу офіційним шляхом – від агентств, які проводили ці іспити. Наступний крок – співбесіда. Цей етап не є обов’язковим, але статистика показує, що ті, хто погодилися пройти інтерв’ю, частіше виявляються студентами інституту. Також до заявки можна прикласти своє портфоліо або якийсь додатковий матеріал, що свідчить про особливі таланти кандидата.

Провідні області

Фізика, хімія, інженерія, астрономія, інформаційні технології та інші. Інститут пропонує отримати освіту за однією з 44 бакалаврських програм. Найпопулярніша школа – інженерна, сюди надходять 44,5% студентів по 19 програмам. Друга за популярністю – наукова, тут навчається близько 20% студентів. Наймасштабніші бакалаврські програми – електронна інженерія та комп’ютерні науки, механічна інженерія, фізика, біологія і математика.

Вартість навчання

У 2011-2012 навчальному році середня сума витрат студента, учня на бакалавраті, становить 55270 $. З цього: 40732 $ – вартість навчання, 11775 $ – проживання та витрати на харчування, 2763 $ – література і особисті витрати.

Доступні гранти

MIT – дорогий інститут, один з небагатьох, який розглядає заявки від студентів незалежно від того, чи можуть вони дозволити собі навчання. Політика така: якщо студент може надійти в MIT, то гроші на навчання знайдуться. З усіх студентів, що звертаються за фінансовою допомогою, 85% отримують стипендію. Середня вартість навчання для студента-стипендіата MIT – 23270 $. Стипендія може бути частковою, базовою або повною.

Статистика

  • 44 бакалаврські програми
  • 44,5 студентів навчаються в Інженерній школі МІТ
  • 5 шкіл: Школа менеджменту, мистецтва, гуманітарних і соціальних наук, інженерна, наукова і архітектурна.
  • 15 осіб на місце

Кампус

Кампус розташовується в місті Кембридж, штат Массачусетс, і займає територію в 68 гектарів. Територію інституту оточують офіси IT-компаній. Кожна будівля кампусу має свій номер і більшість – ім’я. Навчальні та адміністративні будівлі найчастіше називають цифрами, а гуртожитки – іменами. Багато з них пов’язані системою підземних тунелів.

На території кампусу знаходиться ядерний реактор – один з найбільших університетських ядерних реакторів в Америці. Будівлі кампусу побудовані за проектами співробітників архітектурної школи MIT – першої архітектурної школи США. Студенти-бакалаври забезпечуються житлом на всі чотири роки – в одному з 12 гуртожитків. Близько 8% бакалаврів живуть за межами кампуса.

Бібліотеки

Студентам доступно близько 3000000 паперових видань і близько 55000 електронних видань. Всього в MIT 13 бібліотек, в число яких входять підрозділи: інститут архівів і спеціальних колекцій, галерея Maihaugen, де зберігаються рідкісні книги, карти та фотографії.

Цікаво

Форма
Кільце студента MIT. Дизайн кілець змінюється щороку і залежно від спеціальності, але завжди на кільці присутній талісман інституту – бобер, інженер тваринного світу.

Спорт

Заняття спортом обов’язкові. Результат – з 1980 року студенти MIT займають перші місця в національних і світових змаганнях зі стрільби, таеквондо, плаванню, водного поло.

Найдивніша спеціальність

Women’s and Gender Studies.

MIT онлайн

У MIT є ТВ-спільнота, на сайті ведуть блоги студенти, професори, співробітники і випускники.

Зрозуміло, є сторінка на Фейсбук і  сторінка студентів-спортсменів, де вони обговорюють перемоги над метаболізмом і калораж.

MIT стали піонерами в області life-long education і пропонують близько  2 000 курсів у відкритому доступі. Також є канал на Youtube з лекціями. У відкритому доступі можна дивитися лекції як за програмами undergraduate, так і graduate з 33 спеціальностей – більше тисячі навчальних годин.

З весни 2012 року, пройшовши будь-який безкоштовний онлайн-курс, можна буде отримати сертифікат про його проходження – за гроші, але дуже невеликі. Правда виданий він буде не MIT, а  MITx  - новим підрозділом університету, відповідальним за електронне навчання.

 

Взято з theoryandpractice.ru

Оригінал: http://theoryandpractice.ru/posts/3768-instruktsiya-kak-postupit-v-massachusetskiy-tekhnologicheskiy-institut

Comments are currently closed.