Інструкція: як поступити в Гарвард

Гарвард – найстаріший вуз в США, заснований в 1636 році. Навчання на першій освітньої щаблі проходить в Гарвардському коледжі.

Кожну кандидатуру на навчання в Гарвардському коледжі розглядають два співробітника приймальної комісії незалежно один від одного. З вищою освітою поступити до Гарварду на бакалаврат можна. Іноземні студенти вступають до університету на тих же підставах, що й громадяни США. Гарвард дотримується позиції Liberal Arts, згідно якої освіта на бакалавраті максимально загальне, студенти можуть вибирати будь-які курси і по закінченню випускники мають диплом не  якийсь  певної професії, а є бакалавром наук або, наприклад, бакалавром в галузі мистецтв. Навчальний рік починається на початку вересня і закінчується в середині травня.

Гендерний склад університету максимально збалансований: серед бакалаврів представниць жіночої статі близько 51%, серед професорсько-викладацького складу близько 49%.

Починаючи з 1900 року йде суперництво між студентами Гарварду і MIT – з дня, коли оголосили про злиття двох університетів, яке згодом було скасовано. Але через невдале злиття з’явилися і позитивні сторони: студенти MIT можуть відвідувати вподобані курси в Гарварді і навпаки абсолютно безкоштовно.

Статистика

  • Кількість студентів (2009/2010) - 7180
  • Кількість пропонованих курсів - 3000
  • Тривалість навчання - 4 роки

Термін подачі документів

Заявки приймаються до 1 листопада і до 1 січня – в залежності від того, чи хоче кандидат скористатися можливістю раннього заяви або подати документи в загальному потоці.

Процедура вступу

Подати заявку можна двома способами: заповнивши Universal College Applicationабо Common Application. Заявку можна заповнити на сайті або завантажити її, роздрукувати і надіслати звичайною поштою. Крім однієї з обов’язкових заявок, разом з документами необхідно надіслати Harvard Application Supplement,шкільний атестат, форму заявки для іноземних абітурієнтів, дві рекомендації від шкільних вчителів. Щоб подати заявку і створити свій профіль на сайті університету, потрібно заплатити 75 $ до 15 жовтня. У заявках вказуються результати зданих тестів та іспитів. Після остаточної подачі заявки кандидатам може бути організовано співбесіда – в самому університеті, його представництвах або з випускниками по всьому світу, але така можливість буде надана не всім абітурієнтам. Втім, приймальна комісія стверджує, що це не буде зараховуватися як мінус для кандидата, якому не вдасться організувати інтерв’ю.

Вимоги до вступників

Вік – від 17 років, відмінні оцінки в шкільному атестаті і високі бали за вступні іспити. Мінімум балів не встановлений, але більшість студентів здали кожну частину SAT I і SAT II з результатом від 650 до 800 балів.

Вступні іспити

Іспит SAT або ACT – на вибір кандидата; іспит SAT II являє собою два тести на знання тих дисциплін, які кандидат хоче вивчати надалі.Сертифікат, що підтверджує мовні знання, необов’язковий.

SAT – це стандартне тестування для вступу у вищий навчальний заклад в США, його аналогом є ЄДІ. SAT розроблений і проводиться організацією College Board, а до цього проводився Educational Testing Service, яка і сьогодні бере участь в управлінні. У перший раз SAT був введений в 1901 році – з того моменту не один раз змінювалась назва і система підрахунків балів. Зараз SAT триває 3:00 45 хвилин і коштує 47 $ для тих, хто здає тест на території США, і 75 $ для все інших. У SAT можна отримати від 600 до 2400 балів. У іспит входять три тести: аналіз тексту, математика, письмо.

Вартість навчання

Рік навчання в Гарварді дорівнює в середньому 33 696 $, разом з іншими витратами сума доходить до 50000 на рік $.

Доступні гранти

Університет йде назустріч усім, хто не може оплатити своє навчання самостійно – близько 70% студентів отримують фінансову підтримку. Для того щоб отримати повну стипендію, необхідно довести, що сімейний річний дохід становить менше 60 000 $.

Кампус

Всього у Гарварду є три кампусу – між ними налагоджено транспортне сполучення. Один з них знаходиться в Кембриджі, штат Массачусетс, і займає площу в 85 гектарів. На його території знаходяться адміністративні будівлі, бібліотеки, музеї, навчальні корпуси та  будинку-гуртожитку. Студенти живуть в 12 будинках, дев’ять з яких розташовані на півдні кампусу, поруч з річкою Чарльз, а три інших розташовані в житловому кварталі в півмилі від Кембриджського двору на  північний захід, там, де раніше розташовувався коледж Редкліфф. У кожному будинку є вітальні, окремі для студентів-бакалаврів, graduate-студентів, викладачів, їдальні, бібліотеки.Гарвардська школа бізнесу, включаючи основні спортивні споруди, розташовується на іншій стороні річки і займають площу в 145 гектарів. Обидва кампусу з’єднані мостом. Гарвардська медична школа розташовується в містечку Лонгвуд в п’яти кілометрах від Кембриджа.

Крім трьох кампусів в Кембриджі, Еллстоні і Лонгвуді, Гарвард володіє дендрарієм в Бостоні, Дослідницькою бібліотекою і музеєм у Вашингтоні, Гарвардський лісами в Петерсхаме, площею в 3000 акрів, дослідницьким центром в Італії та Гарвардським центром в Китаї.

Музеї та бібліотеки

У Гарварді 80 самостійних бібліотек, в яких знаходяться 15000000 томів. Три найпопулярніші бібліотеки для бакалаврів – це Cabot Science Library, Lamont Library і Widener Library. Вони розташовуються в центральних районах кампусів. Також в Гарварді працюють кілька музеїв: The Carpenter Center for the Visual Arts, Harvard Art Museums, Harvard Museum of Natural History, Peabody Museum of Archaeology and Ethnology, Semitic Museum.

 

Цікаво

  • Традиції
    Колір Гарвардського університету – темно-червоний. Коли вибирали колір університету, то вибирали між ним і фіолетовим, але в процесі голосування бордовий виграв з перевагою в 1875 голосів.
  • Спорт
    Американський футбол.Завдяки щорічних змагань з футболу між Гарвардом і Йелем, американський футбол став таким, яким він є.
  • Самий незвичайний курс
    Ukrainian Studies. Єдина в Північній Америці програма такого роду.Проходить в рамках Гарвардської Літньої школи з 1971 року.Гордість організаторів – найбільша за межами Східної Європи українська бібліотека.

 

Матеріал взято з theoryandpractice.ru

Оригінал: http://theoryandpractice.ru/posts/3902-instruktsiya-kak-postupit-v-garvard

Comments are currently closed.