Оксфорд: інструкція з вступу

Напевне, немає жодного студента, який не чув про Оксфорд. Цей англійський ВУЗ здається усім нереально крутим, а потрапити туди – просто фантастика. Що ж, насправді, стати студентом Оксфорду цілком реально. Про те, як цього досягнути, і є цей гайд.

Серед випускників Оксфорда близько 50 лауреатів Нобелівської премії, це другий найдавніший університет у світі, так що конкурс на вступ тут в середньому близько п’яти чоловік на місце. За статистикою, 93% випускників залишаються задоволеними якістю свого навчання. Заявка на вступ буде коштувати 11 £, якщо ви пробуєте поступити на одну спеціальність, і 22 £ – на необмежену кількість спроб в поточному році. Цікаво те, що абітурієнт не може відправити свою заявку одночасно і в Оксфорд, і у вічно конкуруючий з ним Кембридж.

В університет можуть прийняти будь-якої людини – незалежно від його віку. Головними критеріями є його успішність у школі і якість знань. Крім цього, в процесі інтерв’ювання виявляються додаткові якості кандидатів: загальний інтелектуальний рівень, зацікавленість і мотивація в отриманні освіти. За всі роки існування університету в його стінах встигли побувати студенти з 138 країн. На даний момент на одного іноземця припадає три учня з Великобританії.

Особливість Оксфорда в його унікальній системі, яка складається з 38 коледжів і 5 закритих християнських громад, що розрізняються кількістю студентів і досліджуваних дисциплін, статутом та розпорядком. На п’ятьох учнів тут припадає по одному педагогу. Кожен коледж велику увагу приділяє розширенню власної бібліотеки та удосконаленню обладнання, підвищення якості проживання в гуртожитках, розвитку інфраструктури, спортивних та суспільних функцій.

Дата заснування університету досі не встановлена, перші ж згадки про нього відносяться до 1 096 році. У +1167 році за указом короля Генріха II більшість англійських студентів було змушене покинути французькі Університети і Назад в Оксфорд. Спочатку територія університету була досить маленька, а навчалися там, в основному, ченці. З XIII століття почали утворюватися різні коледжі, свого роду громади, об’єднані за географічною чи релігійною ознакою. Перший коледж для жінок з’явився в тисяча вісімсот сімдесят вісім році, але тільки в +1920 році жінкам були присуджені перше ступеня.

Термін подачі документів

Крайній термін подачі заяв – 15 жовтня, результати іспитів будуть оголошені в середині наступного року.

Процедура вступу

Для початку необхідно визначитися з напрямком майбутньої спеціальності і уточнити вступні вимоги, які можуть варіюватися залежно від вашого вибору: можливо, належить пройти спеціальні тести та / або написати есе по заданій темі. Подання заяви здійснюється через загальний для всіх вузів Великобританії портал UCAS, де вам буде запропоновано вказати, в якому коледжі ви хочете вчитися, або залишити рішення за приймальною комісією.

Вимоги до вступників

Відмінні оцінки і знання англійської мови. Для іноземних студентів вимоги різні: зокрема, російським студентам необхідно здати кваліфікації А-рівнів або International Baccalaureate (IB), ТАКОЖ підійдуть американські САТ або ACT. Першого роки бакалаврату, закінченого в іншому університеті, може бути достатньо для подачі заявки. Мінімальні бали Internet-TOEFL — 100 балів, IELTS — 7.0, A-Levels — AAA або ААА*, IB — 38, SAT-Critical Reading — 1400, SAT-Math — 1400, SAT-Writing — 700, SAT-Subject Test — 700.

Статистика

  • Тривалість навчання – 3 роки
  • Студентів у рік – 11 700
  • Факультетів – 51

Цікаво

Форма

В Оксфордському університеті існує дуже давня традиція академічної форми, яку деякі студенти носять на регулярній основі. У комплект входить шапочка, мантія, білий метелик для юнаків і чорна стрічка для дівчат.

Спорт

Веслування. Неймовірно популярна у жителів Великобританії човнова регата Гонка Човен між командами Оксфорда і Кембриджа проходить з 1856 року кожну останню суботу березня або першу неділю квітня.

Найнезвичайніший курс

Фізика і філософія – курс, який об’єднує науковий і художній підхід до пізнання світу. На третьому році навчання студенти вивчають фізику конденсованого стану і філософію квантової механіки.

Вступні випробування

У грудні за результатами тестів і письмових робіт абітурієнтів складається список кандидатів, які далі відправляються на інтерв’ю. Якщо у вступників є якісь складнощі, пов’язані з отриманням візи або оплатою додаткової поїздки, можна попросити провести інтерв’ю по телефону або через Skype.

Вартість навчання

За допомогою калькулятора на офіційному сайті майбутній студент може порахувати суму оплати, яка залежить від його спеціалізації, громадянства і року навчання. Наприклад, для учнів на відділенні комп’ютерної Науки в 2011/12 навчальному році іноземців, сума становила 27770 £, з яких 14 550 £ йшло на навчання, 5920 £ на витрати, пов’язані з матеріальним і технічним забезпеченням, а також близько 7300 £ на проживання та особисті витрати.

Доступні гранти

Існує величезна кількість благодійних фондів, що надають невеликі стипендії для студентів, але самостійно знайти їх досить складно. Для своїх учнів Оксфорд надає альтернативний гід, що нараховує більше 100 варіантів отримання додаткового фінансування, що видається двома аспірантами з Великобританії, де докладно викладено процес отримання грантів та правила заповнення заявок.

Кампус

За всю свою багатовікову історію Оксфорд побачив чимало знаменитих і найвидатніших людей, а з його стінами пов’язано безліч таємничих і загадкових історій. Саме тут проходили зйомки фільмів про Гаррі Поттера, Льюїс Керролл писав «Алісу», а Толкієн, надихнувшись старовинними готичними спорудами кампусу, малював образи замків для «Володаря кілець».

Розташований в графстві Оксфордшир на відстані в 90 км від Лондона, Оксфорд займає територію, площею в 45,6 квадратного кілометра. При населенні близько 150000 людина п’яту частину складають студенти і викладачі університету, крім того, щороку місто приймає близько 9000000 туристів зі всього світу.

Інтер’єри коледжів нагадують оздоблення стародавніх замків чи палаців. У головному соборі Нового коледжу, наприклад, можна зустріти оригінал картини Ель Греко, вітражі, створені майстром Рейнольдсом, а також твір сучасного скульптора Якоба Епштейна. На стінах будівель часто можна побачити герб Оксфорда, зображає бика, що переходить вбрід річку. Згодом до класичного образу за розпорядженням королеви Єлизавети я були додані фігури слона, бобра і леопарда, взяті з гербів знаменитих діячів XVI століття.

По Оксфорду катаються таксі-мінікупери із зображенням таблиці Менделєєва.

На вулицях можна знайти один із самих автентичних пабів Оксфорда, де свого часу веселилися Річард Бертон, Елізабет Тейлор і майбутній президент США Білл Клінтон. Або знайти старовинну інфографіку – серію бюстів, яка ілюструє класифікацію чоловічих борід і розташовану навколо будівлі Шелдоніанского театру.
Оксфорд завжди асоціюється з певним університетом, але мало хто знає, що в місті є другий величезний вуз – Оксфорд Брукс, заснований в тисяча дев’ятсот дев’яносто два році. Він навчає практично стільки ж студентів, скільки і перший (різниця тільки в співвідношенні між кількістю бакалаврів і магістрів). Виявляється, що учні Брукса приїжджають з більш заможних і забезпечених сімей.

Музеї та бібліотеки

В Оксфорді існує мережа з 102 бібліотек, 30 з яких належать одній з найстаріших бібліотек Європи і другий за величиною в Англії – Бодліанской. У її архіві – більше 11 мільйонів екземплярів. Університетська музейна колекція вміщує в себе зібрання Ashmolean Museum of Art and Archaeology, University Museum of Natural History, Pitt Rivers Museum, Museum of the History of Science, Bate Collection of Musical Instruments, University of Oxford Botanic Garden, Harcourt Arboretum и Christ Church Picture Gallery.

Оксфорд онлайн

У університету існує сторінка на ITunes, де можна підписатися на навчальні подкасти або завантажити окремі лекції про природу депресії, створенні свого бізнесу або почати вивчати середньовічний варіант англійської мови.
«Відеостіна» – це колекція роликів, герої яких – студенти Оксфорда – діляться різними історіями або враженнями про своє навчання в університеті. Подібні сторінки створені для викладачів і випускників вузу.
За допомогою онлайн-курсів Оксфорда можна навчитися писати драматичні романи, вивчити ази нанотехнологій або дізнатися про історію вікінгів.

 

Матеріали взято з theoryandpractice.ru

Оригінал: http://theoryandpractice.ru/posts/3938-instruktsiya-kak-postupit-v-oksford

Comments are currently closed.